Najlepszy chleb w województwie łódzkim
W Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach rozstrzygnięto konkurs pod hasłem "Chleb Ziemi Łódzkiej". Zgłosiło się do niego ponad 70 kół gospodyń wiejskich z terenu województwa łódzkiego.
Wszystkie wypieki powstały z mąki orkiszowej, uzyskanej z plonów posianych na polach demonstracyjnych ośrodka. Pierwsze miejsce za chleb upieczony w specjalnym piecu chlebowym zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Rokszyc w powiecie piotrkowskim. - Przede wszystkim zakwas zrobiłyśmy cztery dni wcześniej. Zaczyn musiał być zrobiony o 5:00 rano, a o 16:00 zaczęłyśmy proces pieczenia chleba. O północy wyjęłyśmy ostatni bochenek z pieca. Jest to długotrwały proces, niemniej zapach i smak chleba jest wart tej pracy - mówi przewodnicząca KGW z Rokszyc Anna Muszalak.
Nagrody i dyplomy i wyróżnienia kołom gospodyń wiejskich wręczyli między innymi poseł Robert Telus i wiceminister rolnictwa Anna Gembicka. - Bardzo dziękuję za udział w tym konkursie. To jest bardzo ważny aspekt, żebyśmy dbali o nasze dziedzictwo kulturalne, w tym dziedzictwo kulinarne. I właśnie panie najlepiej to robicie. Chciałabym pogratulować wszystkim uczestnikom - wiceminister rolnictwa Anna Gembicka.
Łódzki Ośrodku Doradztwa Rolniczego zapowiedział kolejny konkurs, tym razem dla serowarów i lokalnych producentów swojskich wędlin.
Koronawirus - co musisz wiedzieć?
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |