Zaskakujący regulamin pracy w Miejskiej Strefie Kultury. Pracownicy mają uważać przy mieleniu mięsa i obsłudze młockarni?
Obsługa ciągników, patroszenie ryb, mielenie mięsa i kontakt z dzikimi zwierzętami - taki wykaz prac stwarzających zagrożenie wypadkowe znaleźli pracownicy Miejskiej Strefy Kultury w Łodzi w negocjowanym właśnie regulaminie pracy.
Fragmenty regulaminu opublikowano w mediach społecznościowych na profilu krytykującym połączenie łódzkich domów kultury w Miejską Strefę Kultury. Jednak jak mówi pełniący obowiązki dyrektora instytucji - Artur Gierula to fragment wyrwany z kontekstu.
- Pracownicy nie będą wykonywać tego rodzaju działań, natomiast ustawodawca nałożył na nas w ramach Kodeksu Pracy obowiązek wykazania wszystkich prac zabronionych pracownikom młodocianym oraz kobietom i kobietom w ciąży. Ten załącznik jest na razie projektem opiniowanym przez związki zawodowe. Niestety osoba, która udostępniła to w mediach społecznościowych nie wskazała, że jest załącznik 4, mówiący o tym, co faktycznie jest zabronione dla pracowników Miejskiej Strefy Kultury - tłumaczy Artur Gierula.
Z kolei Izabela Florczak z Katedry Prawa Pracy Uniwersytet Łódzkiego podkreśla, że wewnętrzny regulamin pracy powinien być dostosowany do realiów danej instytucji.
- Nie ma więc potrzeby przepisywania regulacji prawa pracy, czyli przepisywania tych przepisów, które wskazują wszystkie możliwe do wystąpienia prace wzbronione młodocianym, do regulaminu pracy. Regulamin pracy powinien w takim wypadku dotyczyć takich obszarów prac, które ewentualnie mogą wystąpić u tego konkretnego pracodawcy - wyjaśnia ekspertka.
Miejska Strefa Kultury działa w Łodzi od 1 listopada. Powstała na bazie połączenia dotychczasowych domów kultury - mimo trwających ponad rok protestów pracowników i niektórych środowisk artystycznych. Obecnie trwa także konkurs na dyrektora tej placówki.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |